een oudje uit New York

Een oudje uit 2004, de bull bij Wall street in New York

Hoe leuk is het om door je oude foto’s heen te gaan. Van het moment dat je net begin met fotograferen of misschien wel recenter. Want als je net bent begonnen met Lightroom heb je misschien wel recente foto’s in Lightroom, maar je oude foto’s nog niet.
Tijdens de workshop Lightroom die ik geef is het een terugkerende vraag; “Hoe krijg ik mijn bestaande foto’s in Lightroom?”. Lightroom is namelijk een geweldig programma om je foto’s mee te beheren. Daarom is het dus zeker aan te raden om je oude foto’s ook in Lightroom te hebben.
Eigenlijk is dat heel makkelijk maar je moet even op wat zaken letten. In dit artikel beschrijf ik hoe je dit doet en waar je op let. Het maakt overigens niet uit of de foto’s die je wilt importeren raw foto’s zijn of ‘gewone’ jpg foto’s.

Stel, je hebt een archief aan foto’s die nog niet in Lightroom staan. Als je deze gewoon in lightroom wilt hebben dan kan je die gewoon importeren. belangrijk is dat je weet waar je foto’s staan op je harde schijf (of dit nu een interne of externe harde schijf is).

Open Lightroom en klik op de importeren knop. Aan de linkerkant kan je nu kiezen welke map je wilt importeren. Je kan heel veel foto’s tegelijk importeren, maar zeker als je heel veel foto’s in je archief hebt, zou ik het opdelen in stukjes. Bijvoorbeeld importeren per jaar.

Je kiest dan de map die je wilt importeren bij de bron. Let er op dat je de optie ‘submappen opnemen’ aan vinkt.

Je hebt dan 4 opties ter beschikking die ik even stuk voor stuk doorneem:

Kopiëren als DNG:
Deze optie zorgt er voor dat Raw bestanden omgezet worden in DNG en niet Raw bestanden worden niet omgezet. Je kopieert de bestanden naar een nieuwe lokatie (die je dus zal moeten kiezen). Als je wilt kan je de bestanden hernoemen. Ik zou deze optie niet zo snel nemen. Je kopieert immers je foto’s en dat heeft als gevaar dat je niet meer weet welke foto nu de laatste versie is.

Kopiëren:
Eigenlijk dezelfde methode met als verschil dat je eventuele RAW bestanden niet omgezet worden naar DNG.

Verplaatsen:
Met deze manier verplaats je de bestanden naar een nieuwe lokatie, maar wijzigt er verder eigenlijk niets aan. Dit zou een mooie manier kunnen zijn om ruimte te maken op je interne harde schijf. je kan er namelijk voor kiezen om je foto’s hiermee te verplaatsen naar een externe harde schijf. Of juist van een externe harde schijf naar je interne harde schijf. Een goed manier als je toch bezig bent om je organisatie van bestanden goed te maken. Ook bij deze optie kan je er voor kiezen om he bestanden te hernoemen.

Toevoegen:
Een hele mooie optie deze. Als je oude foto’s al op een goede plek op je interne of externe harde schijf staan dan kan je deze optie kiezen. De foto’s blijven op exact dezelfde plek staan, maar Lightroom weet nu waar ze staan. In deze optie heb je de minste keuzes (dat is ook wel fijn) en de foto’s staan snel in Lightroom omdat er niet verplaatst of gekopieerd moet worden.

Ik ga even door op de optie toevoegen, welke keuzes moet je dan nog meer maken en waar let je op?

Voorvertoningen:
Hier kan je kiezen welke voorvertoningen je wilt. Ik zou hier eigenlijk wel kiezen voor de optie standaard. Dat scheelt weer wat in tijd bij het importeren. Als je hierna op detailniveau je foto’s nog een keer wil bekijken kan je voor de optie 1:1 kiezen, maar realiseer je wel dat dit een behoorlijk vertraging oplevert bij het importeren.

Slimme voorvertoningen maken:
Als je werkt met deze slimme voorvertoningen kan je hier direct kiezen of je deze nu al wilt maken.

Mogelijke dubb. foto’s niet importeren:
dubb. staat voor dubbele. En dit is een fijne optie, want als je een foto twee keer in je archief hebt dan importeert Lightroom er maar één van. Ik heb dat zoals je kan zien in dit voorbeeld.

Toevoegen aan verzameling:
Als je wilt kan je hier de foto’s die je importeert toevoegen in een verzameling.

Dan heb je ook nog de optie ‘toepassen tijdens importeren”. De drie opties die je hier hebt zijn wel even belangrijk.

Ontwikkelinstellingen:
Hier kan je een foto tijdens het importeren all mee ‘bewerken’. Dat kan een kleine bewerking zijn zoals het toepassen van leescorrecties, maar ook een grote bewerking. Ik zou spaarzaam zijn met deze optie omdat je waarschijnlijk al tevreden bent met deze foto’s. En anders is het beter omdat later te doen.

Metagegevens:
Hier kan je metagegevens zoals je eigen naam, website en contactgegevens invullen. Erg handig als je dat nog niet gedaan hebt.

Trefwoorden:
Als je algemene trefwoorden hebt die van toepassing zijn op alles wat je importeert dan kan je die hier invullen.

Als je alles in hebt gevuld en nog een keer hebt gecontroleerd kan je nu op importeren drukken. De foto’s worden dan kenbaar gemaakt in Lightroom en de voorvertoningen worden gemaakt.

Je kan nu lekker je foto’s bekijken en aanpassen in Lightroom.

Gebruik van externe schijven met Lightroom
Als je een externe schijf gebruikt waar je foto’s op staan, dan zijn je foto’s beschikbaar als deze schijf aan je computer hangt. Is je schijf niet bereikbaar, dan zal Lightroom dat laten zien met een vraagteken. Ook zie je dat de schijf niet online is omdat er geen groen lampje brandt. Wel kan je de voorvertonningen van de foto’s bekijken (als die gemaakt zijn en nog op je HD staan).

Wat doe jij als eerste?
Oude foto’s die slecht zijn verwijderen? Trefwoorden toevoegen? Of gewoon lekker door je oude foto’s heen gaan en weer even wegdromen bij vroeger?

Extra tip: Veel kan er niet fout gaan als je rustig je foto’s gaat importeren. Maar er kan altijd iets mis gaan. Daarom is het verstandig je foto’s goed gebackupped te hebben voordat je start met het toevoegen van je archief.

Lightroom is een geweldig programma. Foto’s terug vinden, bewerken, hernoemen, trefwoorden geven en nog veel meer. Tijdens de tweedaagse workshop Lightroom vertel ik je over de optimale workflow zodat je ook een Lightroom ninja kan worden

Dit artikel is ook te vinden op mijn andere website, de Lightroomdokter van HeelHollandFotografeert

Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl