Als je al met lightroom werkt zal je zien dat zodra je de foto wilt bewerken er onderin je scherm de term “laden” komt te staan. Na enkele seconden (het ligt aan de snelheid van je computer) is het beeld dan geladen en kan je details zien. Ondanks dat het maar een paar seconden is dat dit duurt, gaat het toch vervelen als je snel door een behoorlijk aantal foto’s wilt gaan. Je kan dit voorkomen door bij het importeren van je foto’s goed op te letten op de voorvertoningen. Lees verder hoe je dat doet en wat slim is.

Een RAW bestand heeft altijd een interne jpg ingesloten. Dit is een kleine versie van de foto en deze wordt gebruikt om snel een voorvertoning te kunnen laten zien van de foto. Je ziet deze foto’s bijvoorbeeld in de Gridview in de bibliotheek maar ook in de filmstrip in Lightroom. Zodra je de foto groter wilt bekijken gaat Lightroom een nieuwe voorvertoning voor je maken en dit kost dus iedere keer tijd. Deze voorvertoning wordt opgeslagen in de catalogus en dat heeft weer als voordeel dat zodra je weer naar deze foto gaat, deze foto sneller in beeld is omdat de voorvertoning niet weer gemaakt hoeft te worden.

Die opgeslagen voorvertoningen zorgen er dus voor dat je sneller kan werken, het bespaart je wachttijd. Maar je kan Lightroom ook op een ander moment de opdracht geven om deze voorvertoningen aan te maken. Dit kan je bijvoorbeeld al doen bij het importeren of op een iedere ander gewenst moment.

Importeren:
Bij het importeren van de foto’s heb je verschillende keuzes voor het maken van de voorvertoningen.

voorvertoningen importMinimaal: hierbij wordt er eigenlijk geen voorvertoning gemaakt, Lightroom maakt gebruik van de ingesloten jpg/ Hierdoor kunnen er ook kleine kleurverschillen ontstaan. Dit is de snelste manier die erg handig is als je meerdere kaartjes wilt importeren.

Ingesloten en secundair: Er wordt gezocht naar de grootst mogelijke voorvertoning in het RAW bestand.

Standaard: Lightroom doet niets met de ingesloten jpg maar maakt zelf een voorvertoning op de resolutie die in de instellingen staat ingesteld. Het formaat van deze voorvertoning kan je instellen bij de catalogusopties. Vaak wordt hier de resolutie gebruikt van het scherm waarmee gewerkt wordt.

1:1: Dit is de optie waarbij er een volledige jpg voorvertoning gemaakt wordt. Deze manier kost de meeste rekenkracht en dus tijd van de computer. Maar deze manier zorgt er wel voor dat je als je eenmaal aan het werk bent in lightroom snel kan inzoomen en snel van foto kan wisselen.

Na de import
voorvertoning na importVerder kan je bij reeds geïmporteerde foto’s ook nieuwe voorvertoningen maken. Dit doe je door de foto’s waarvan je de voorvertoning wilt hebben te selecteren in de bibliotheekmodule en vervolgens in het menu te kiezen voor bibliotheek -> voorvertoning. Je kan nu standaard of 1:1 voorvertoningen kiezen.

Mijn werkwijze:
Ik heb verschillende manieren van het gebruik van voorvertoningen. Als ik een grote hoeveelheid foto’s importeer die ik eerst moet uitzoeken (welke kunnen weg, welke ga ik bewaren en optimaliseren).  In dat geval laat ik Lightroom bij de import een standaard voorvertoning maken. Deze standaard voorvertoning is globaal zo groot als mijn scherm van mijn laptop (1440 pixels). Deze manier heeft een goede balans tussen snelheid en werkbaarheid.
Als ik de foto’s direct op mijn thuiscomputer die een stuk sneller is zet, dan gebruik ik een andere methode. Ik laat in dat geval direct de 1:1 voorvertoningen maken van de foto’s. Overigens kan je tijdens het maken van deze 1:1 voorvertoningen in Lightroom gewoon doorwerken.

Als ik ‘s avonds laat thuiskom van een grote shoot (bijvoorbeeld een bruiloft), dan zet ik bij het importeren de voorvertoning 1:1 aan én zorg ik direct voor een tweede kopie naar een externe schijf. Op die manier kan alles netjes gebeuren tijdens de nacht als ik een welverdiend dutje doe 🙂

Als ik echter ga werken aan de foto’s, dan laat ik altijd 1:1 voorvertoningen maken, simpelweg omdat dit tijdens het optimaliseren in snelheid scheelt.

Voorvertoningen bewaren:
voorvertoning bewaren 1op1Lightroom bewaart je 1:1 voorvertoningen in een apart bestand. Als je deze voorvertoningen lang bewaart, dan neemt dit behoorlijk wat ruimte in op je computer. Zeker op mijn laptop is dit een ongewenst effect. In de catalogusinstellingen kan je aangeven of je deze 1:1 voorvertoningen altijd, 30 dagen, één week of één dag wilt bewaren. Ik gebruik de optie 30 dagen, dat is wederom een goede balans tussen snelheid en werkbaarheid.

Workshop Lightroom
Meer van deze tips en trucs weten? Tijdens de tweedaagse workshop Lightroom laat ik je zien hoe je effectief en efficiënt om kan gaan met Lightroom. Niet lang achter de computer, maar meer tijd voor fotografie of ontspanning.

Dit artikel is origineel geplaatst op het blog van Mischa van HeelHollandFotografeert.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in op Mischa’s nieuwsbrief. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt!

Ik schrijf mijn artikelen voor jullie en krijg daar geen geld voor. Mijn artikelen worden niet gesponsord en als ik een apparaat of software krijg van een bedrijf om dat te bekijken dan zet ik dat er bij. Wel maak ik gebruik van zogenaamde affiliate links. Als je na het klikken op zo’n link een artikel aanschaft krijg ik een kleine commissie (en het kost jou niets meer). Met deze opbrengsten kan ik dan mijn website bijhouden en de gratis artikelen schrijven. Ik zie overigens niet wie er wat koopt. Het is dus volledig anoniem. Ik koop graag mijn spullen bij bol.com en cameranu.nl

Zelf maak ik gebruik van de Creative Cloud van Adobe voor Fotografen. Ik gebruik het
fotografen-abonnement, dat is Lightroom, Lightroom Mobile & Photoshop. Maar je kan natuurlijk ook het losse programma Lightroom gebruiken, je hebt dan geen maandelijkse abonnementskosten. 

Comments

comments