Lightroom is er tegenwoordig in 2 smaken. De losse versie van rond de €130,- of in de vorm van een abonnement van rond de €12,- per maand. Wat zijn nu de verschillen? En welke versie ga je gebruiken? In dit artikel ga ik in op de voordelen, de prijzen en meer om een juiste keuze te maken.

In principe kan je met zowel de  losse software Lightroom 6 als de Fotografen CC versie (de abonnementsversie) het programma heel goed gebruiken. Eigenlijk is de CC versie een versie met wat extraatjes. En het ligt er maar net aan of je die extraatjes nodig hebt. In dit artikel zie je de verschillen en kan je straks een goede keuze maken voor de juiste versie.

UPDATE 18 oktober 2017:
Adobe heeft nu twee smaken, Lightroom Classic en Lightroom CC. De standalne versie wordt vanaf eind 2017 niet meer ondersteund. Daarmee is dit artikel dus deels achterhaald qua informatie. Wil je de nieuwe stand van zeken weten, lees dit artikel over Classic en CC.

Schrijf je gratis in!

Gratis Lightroom sessie

Regelmatig geef ik een gratis sessie Lightroom. In deze sessie laat ik je verschillende opties zien voor het bewerken van je foto’s in Lightroom. Als je zo’n sessie wil volgen, dan kan je gratis registreren!
Schrijf je gratis in!

Zoals al geschreven heeft de CC versie wat extra opties ten opzichte van de losse Lightroom 6 versie:

  •  De optie Nevel verwijderen (of toevoegen) is alleen in de CC versie beschikbaar.
  • Een verbeterde Upright bewerking
  • Je krijgt de beschikking over Adobe Portfolio, een manier om je werk online te laten zien.
  • Je krijgt de beschikking over Lightroom mobile, hiermee kan je ook je foto’s bekijken, beheren en bewerken op je IOS of Androis apparaten
  • Je krijgt de beschikking over Adobe Photoshop.

Eigenlijk kan je zeggen dat Adobe de CC versie promoot door nieuwe snufjes zoals nevel verwijderen alleen beschikbaar te maken voor de CC versie. Als je gevoelig bent voor deze extraatjes, dan kan je de CC versie zeker overwegen. Een extra (groot) voordeel is dat je de beschikking krijgt over de volledige versie van Photoshop (en Bridge). Als je een beetje handig bent in Lightroom zou je kunnen stellen dat je voor de bewerkingen Photoshop niet nodig hebt. Maar voor zaken zoals tekst toevoegen, werken in lagen en op pixelniveau aanpassingen maken, is Photoshop weer ontzettend handig. Een leuk extraatje is dat je Lightroom mobile krijgt waarmee je je foto’s kan bewerken en beheren op je iPad of telefoon.

Overigens is het CC abonnement in meerdere ‘smaken’ aan te schaffen. In dit artikel heb ik het over het Fotografie CC abonnement van €12,09 per maand. Als je alle apps van Adobe wilt hebben, dan betaal je rond de €60,- per maand. Let dus even goed op wat je bestelt!

Lightroom op meerdere computers gebruiken
Schaf je Lightroom 6 of CC aan. Dan mag je Lightroom op twee computers zetten. Of dat nu mac of windows is, dat is om het even. Alhoewel, de helpdesk van Adobe geeft aan dat je Lightroom 6 maar op één systeem kan zetten (dus of op 2 macs of op 2 windows computers). Of dat echt zo is, betwijfel ik. De versie die je aanschaft is namelijk zowel op mac als op windows te gebruiken. De CC versie mag je natuurlijk wel op twee verschillende systemen zetten. Adobe wil echt heel graag dat je de CC versie ‘huurt’.

Updates
De updates van het programma krijg je sowieso. Gedurende de ‘leeftijd’ van het programma zijn er verschillende malen updates gepland. Deze updates bevatten bijvoorbeeld de software om de RAW bestanden van splinternieuwe camera’s te kunnen bewerken, maar ook profielen van nieuwe lenzen. Ook altijd wel een bug die gefixt wordt. Zowel de Lightroom 6 als de CC versie krijgen deze updates en deze zijn altijd gratis.

Upgrades
Een upgrade is wat anders dan een update. Bij een upgrade wordt het programma naar een volgend versienummer gezet en krijg je meestal extra nieuwe functionaliteit. Van versie 5 naar versie 6 is dus een upgrade. Als ik het zo in moet schatten zal de huurversie wel Lightroom CC blijven heten.

Prijsverschil
Lightroom 6 is als standalone programma te koop (dus voor mac en voor windows) rond de €130,-. En dat is voor een nieuwe installatie. Beschik je al over een eerdere versie dan krijg je ‘upgrade’ korting en betaal je zo rond de €75,-. Adobe wil graag dat je een CC versie aanschaft en heeft de Lightroom 6 optie daarom een beetje verborgen. Wil je toch de Lightroom 6 versie aanschaffen, dan kan dat direct bij Adobe of bij bijvoorbeeld cameranu.nl.
Wil je de upgrade aanschaffen? Je hebt daarvoor wel een eerdere legale versie nodig van Lightroom en dan ga je naar deze pagina van Adobe. Onderaan zie je de optie Lightroom 6 staan en als je daar op de optie ‘nu kopen’ klikt, kan je de volledige versie (voor iets meer dan €130 kopen). Dat doe je en in de winkelwagen kan je vervolgens aanpassen dat je niet de volledige versie nodig hebt, maar een upgraden. Je geeft dan ook aan welke oude versie van LR je hebt. Lightroom komt zo om de twee jaar met een nieuwe versie. Als je die iedere keer zou aanschaffen (voor de upgrade prijs van rond de €75,-)

De CC versie kost €12,09 per maand, en dat is inclusief BTW. Koop je CC bedrijfsmatig, dan schaf je de CC versie aan voor €9,99. Omdat je dit in het buitenland aanschaft, wordt er dan geen btw gerekend, je hoeft (kan) die dus ook niet aftrekken.

Ben je student of werkzaam in een onderwijs instelling? Dan kan het zomaar zijn dat je in aanmerking komt voor studentenkorting. In dat geval kijk je bij de software-leverancier waar je instelling een contract mee heeft (bijvoorbeeld surfspot). In sommige gevallen kan je zelfs een leuke korting krijgen op het CC abonnement.

Testversie gebruiken
Wil je beginnen met Lightroom maar twijfel je of het echt wat voor je is? Of wil je kijken of Lightroom wel functioneert op je wat oudere computer? Dan is het slim om eerst de testversie te gaan gebruiken. Kon je voorheen de testversie 30 dagen lang gebruiken, sinds kort is de testversie nog maar 7 dagen geldig. Ik moet zeggen dat ik dat jammer vindt. Zeker als je zelf wat zaken uit wil proberen is 7 dagen vaak erg kort.
Gebruik je de testversie en wil je de gewone versie gaan gebruiken? Dat kan zonder problemen. Je raakt namelijk niets kwijt wat je in de testversie hebt gedaan. Jee vult het serienummer of je Lightroom gebruikersnaam in als je het abonnement hebt aangeschaft en je kan er mee aan de slag.

Welke moet je nu aanschaffen?
Dat is een logische vraag, maar het antwoord is niet zo makkelijk. Wil je altijd over de nieuwste versie én functionaliteit beschikken? Maar ook de beschikking hebben over Lightroom Mobile en Photoshop? Dan is het CC abonnement een goede keuze.
Of Adobe in de volgende versies doorgaat met het aanbieden van het losse pakket weet ik niet. Het zou zomaar kunnen dat naar de toekomst toe je alleen nog maar de Adobe software kan ‘huren’. Ik kan je dus alleen helpen met de verschillen in functionaliteit en prijs. Het antwoord op deze vraag zal je zelf moeten geven.

Mijn advies
Ik gebruik de CC versie van Lightroom. De kosten zijn te overzien en het voordeel (lightroom mobile, Photoshop extra) vind ik de extra prijs meer dan waard.

Weet je dat ik een geweldige en supercomplete online cursus voor je heb? Alle onderdelen van Lightroom komen in deze cursus aan bod. maar liefst 11 uur video waarin ik de gehele workflow aan je uitleg. Alle informatie over deze complete cursus Lightroom vind je hier

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in op Mischa’s nieuwsbrief. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt!

Ik schrijf mijn artikelen voor jullie en krijg daar geen geld voor. Mijn artikelen worden niet gesponsord en als ik een apparaat of software krijg van een bedrijf om dat te bekijken dan zet ik dat er bij. Wel maak ik gebruik van zogenaamde affiliate links. Als je na het klikken op zo’n link een artikel aanschaft krijg ik een kleine commissie (en het kost jou niets meer). Met deze opbrengsten kan ik dan mijn website bijhouden en de gratis artikelen schrijven. Ik zie overigens niet wie er wat koopt. Het is dus volledig anoniem. Ik koop graag mijn spullen bij bol.com en cameranu.nl

Zelf maak ik gebruik van de Creative Cloud van Adobe voor Fotografen. Ik gebruik het
fotografen-abonnement, dat is Lightroom, Lightroom Mobile & Photoshop. Maar je kan natuurlijk ook het losse programma Lightroom gebruiken, je hebt dan geen maandelijkse abonnementskosten. 

 

Comments

comments