Upright (rechtop)Deze week is Lightroom 5 uitgekomen, de nieuwste telg van Adobe. Zelf werk ik al enkele jaren naar volle tevredenheid met Lightroom en verzorg ik ook tweedaagse workshops Lightroom.

UPDATE: Inmiddels zijn we alweer bij Lightroom 6. Wil je daar wat over weten, kijk dan bij dit artikel.

De afgelopen week kon je als stoeien met de beta versie om alvast te wennen aan de nieuwe functies. Een upgrade kost rond de 70-75 euro en het volledige pakket (als je Lightroom nog niet hebt) kost rond de €130,-

Maar is het wel nodig om de upgrade te doen? Lightroom 4 is namelijk nog maar 13 maanden geleden uitgebracht. Lees verder om te ontdekken of het voor jou zinnig is.

Nieuw: Upright
Upright (rechtop)Met deze functie trek je scheve afbeeldingen in één klik recht. De software detecteert de horizon en zet je foto recht. Maar ook gebouwen en andere structuren die vervormd zijn door de lens of je positie ten opzichte van bijvoorbeeld een gebouw kan Lightroom 5 recht zetten.

 

 

 

 

 

Nieuw: Radiaal verloop
LR5 Radiaal filter
Het verloop was al een krachtige manier om bijvoorbeeld een lucht selectief donkerder of lichter te maken. Nu is er een radiaal verloop aan toegevoegd. Met deze optie kan je een cirkelvorm verloop maken, mooi om te gebruiken om ergens de nadruk op te leggen met een ‘lichtje’.

 

 

 

 

Nieuw: Geavanceerd retoucheerpenseel
LR5 geavanceerd spot verwijderen
Was de beperking in Lightroom 4 nog dat je alleen in een cirkelvorm kon retoucheren, nu kan je deze cirkel gebruiken om een grillig voorwerp te selecteren en te vervangen. Dit zal je zeker af en toe een uitstapje richting Photoshop besparen.

 

 

 

 

 

Nieuw: Geavanceerd spot removal
LR5-gevanceerd-spot-removal
Als je vaak last hebt van een vuile sensor dan ben je aardig wat tijd kwijt aan het verwijderen van die nare vlekjes. Sneller werken zal je in LR5 niet gaan doen, maar er is nu wel een optie beschikbaar om de vlekken beter te laten zien. De kans dat je er eentje mist is dus een stuk kleiner. Dat scheelt weer als je die grote afdruk laat komen en pas dan die vervelende vlek ziet die je dus gemist hebt.

 

 

Nieuw: Slimme voorvertoningen
Als je veel met een laptop werkt dan kan je er tegenaan lopen dat je te weinig ruimte hebt om al je foto’s op je laptop te hebben. Lightroom kan goed overweg met bestanden op een externe harde schijf. Maar met de introductie van versie 5 is er nog iets beters gekomen, de slimme voorvertoning. Deze neemt slechts 5-10% van de ruimte in van een normale RAW file en heeft als voordeel dat je gewoon op deze slimme voorvertoning je optimalisaties uit kan voeren. Deze worden dan vervolgens weer toegepast als het originele RAW bestand aangesloten wordt. Ideaal voor fotografen die veel op reis zijn en toch graag op hun (beperkte) laptop hun beelden mee willen nemen en eventueel willen bewerken.

Nieuw: Videopresentaties en verbeterde fotoboeken
Ook voor het presenteren van je foto’s zijn er verbeteringen doorgevoerd. Het is nu ook mogelijk om videopresentaties te maken en de workflow voor de boeken is verbeterd.

Moet je nu upgraden?
Ik ga zelf zeker upgraden, aangezien fotografie mijn werk is en dit mij toch wel wat tijd kan besparen is voor mij een snelle beslissing. Zeker het geavanceerde retoucheerpaneel en de slimme voorvertoningen zijn daarbij doorslaggevend. Ook het feit dat je met één klik gebouwen recht kan zetten is een fijne optie

Maar ik kan me goed voorstellen dat je weer €75 wel veel geld vindt voor een upgrade. Lightroom 4 is een krachtig softwarepakket waar je hele veel mee kan. Als je nog niet tegen problemen aanloopt in je workshflow, je hebt vanwege je aantallen foto’s nog geen capaciteitsproblemen of hebt geen behoefte aan (nog) meer mogelijkheden om je foto’s te bewerken dan blijf je lekker bij LR4.

De tweedaagse workshop die ik verzorg zal ook niet veel wijzigen. De basis van het programma staat stevig en dat is ook de basis van deze workshop. Natuurlijk sta ik stil bij de opties van LR5, maar ook met LR4 zal je zien dat deze software je echt kan helpen om snel en effectief je foto’s te optimaliseren.

Het upgraden zelf:
Als je dan gaat upgraden, dan zorg je natuurlijk eerst even voor wat voorzorgsmaatregelen. De kans dat het misgaat is erg klein, maar liever de kans op problemen minimaliseren. Je maakt eerst een goede backup van je lightroom database (maar dat deed je toch altijd???). Het kan geen kwaad om als je toch bezig bent om ook nog een gewone backup te maken.

Dit artikel is origineel geplaatst op het blog van Mischa van HeelHollandFotografeert.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in op Mischa’s nieuwsbrief. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt!

Ik schrijf mijn artikelen voor jullie en krijg daar geen geld voor. Mijn artikelen worden niet gesponsord en als ik een apparaat of software krijg van een bedrijf om dat te bekijken dan zet ik dat er bij. Wel maak ik gebruik van zogenaamde affiliate links. Als je na het klikken op zo’n link een artikel aanschaft krijg ik een kleine commissie (en het kost jou niets meer). Met deze opbrengsten kan ik dan mijn website bijhouden en de gratis artikelen schrijven. Ik zie overigens niet wie er wat koopt. Het is dus volledig anoniem. Ik koop graag mijn spullen bij bol.com en cameranu.nl

Zelf maak ik gebruik van de Creative Cloud van Adobe voor Fotografen. Ik gebruik het
fotografen-abonnement, dat is Lightroom, Lightroom Mobile & Photoshop. Maar je kan natuurlijk ook het losse programma Lightroom gebruiken, je hebt dan geen maandelijkse abonnementskosten. 

Comments

comments