Eterna horloge te geelStel je voor, je bent lekker foto’s aan het maken voor je webshop of voor op marktplaats. Natuurlijk maak je gebruik van de zelfgemaakte lightbox om je licht zo mooi mogelijk te krijgen. Maar toch heb je last van een kleurzweem over je foto. Hiernaast zie je een voorbeeld van een te gele foto van mijn horloge.

Waarschijnlijk heb je dan last van een verkeerd ingestelde witbalans op je camera of last van kunstlicht dat niet neutraal van kleur is. In dit artikel vertel ik je hoe het komt en hoe je het redelijk makkelijk op kan lossen. Lees maar verder:


Over de witbalans in je camera schreef ik eerder een artikel. Zeker als je binnen fotografeert heb je kans op kleurzweem. Dat kan zijn omdat de witbalans verkeerd staat ingesteld, maar dus ook door (kunst)licht dat niet neutraal van kleur is. De kleur van het licht wil zeker in de ochtend en de avond nog al eens afwijken van neutraal. Daar is normaal niets mis mee, maar als je iets fotografeert waarvan je op de foto nauwkeurig de kleur wilt zien, dan is dat ronduit vervelend.

Gelukkig kan je dit oplossen door de witbalans achteraf te corrigeren. Je kan dit doen met foto’s in het RAW formaat, maar ook met jpg foto’s. In dit geval doe ik dat met het programma Lightroom.

Eterna en WhibalIk zorg dat ik het product, in dit geval mijn Eterna horloge van 47 jaar oud, fotografeer inclusief een kleurneutraal object. Ik gebruik hiervoor de Whibal, maar je kan ook een gewone grijskaart gebruiken of zelfs gewoon een stukje grijs materiaal (ik gebruik de achterkant van mij raboreader ook wel eens). Belangrijk is dat dit object echt grijs is. Hiernaast zie je mijn Whibal naast mijn horloge. Ook van belang is dat je het grijsding lekker dicht bij je object legt, omdat deze hetzelfde licht moet vangen.

Je maakt dus een opname met je grijsding in beeld én een opname zonder het grijsding in beeld. Eventueel fotografeer je nu onder dezelfde lichtomstandigheden meer zaken.

 

Open je foto’s in Lightroom en ga naar de foto met je grijsding. Hier corrigeer je de witbalans door met het witbalans pipetje op je grijsding te klikken zoals je hieronder ziet:

Lightroom witbalans corrigeren

 

Eterna horloge na witbalans correctieHet resultaat is dat je een kleur gecorrigeerde foto krijgt zoals je in dit voorbeeld linksboven ziet. Om nu de foto zonder het grijsding net zo te corrigeren doe je het volgende. Je klikt in lightroom op de knop “Kopiëren…” (hier linksonder). In het menu dat dan voor komt selecteer je de witbalans en de procesversie. Ga vervolgens naar de andere foto zonder grijsding en klik dan op “Plakken”. Op die manier corrigeer je al je foto’s van de sessie makkelijk naar de juiste kleur.

Het resultaat is dat je snel en makkelijk kleurzwemen aan kan passen en eigenlijk helmaal niet benauwd hoeft te zijn voor dergelijke kleurverschillen. Je laat ze gewoon verdwijnen!

Meer weten over hoe je zaken snel en efficiënt in Lightroom doet? Overweeg dan eens om een workshop bij mij te volgen.

Achterkant Eterna KontikiNog even wat kleine feitjes over dit horloge, misschien ben je er nieuwsgierig naar. Het is een Eternamatic Kontiki. Mijn moeder heeft die aan mijn vader gegeven voor zijn verjaardag in 1966. Het horloge werkt nog steeds, het is een automaat, dus je hoeft hem alleen maar te dragen om hem te laten lopen. In deze foto zie je de achterkant van het horloge met de Kontiki boot met de inscriptie met de naam van mijn moeder en de datum.

 

 

Dit artikel is origineel geplaatst op het blog van Mischa van HeelHollandFotografeert.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in op Mischa’s nieuwsbrief. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt!

Ik schrijf mijn artikelen voor jullie en krijg daar geen geld voor. Mijn artikelen worden niet gesponsord en als ik een apparaat of software krijg van een bedrijf om dat te bekijken dan zet ik dat er bij. Wel maak ik gebruik van zogenaamde affiliate links. Als je na het klikken op zo’n link een artikel aanschaft krijg ik een kleine commissie (en het kost jou niets meer). Met deze opbrengsten kan ik dan mijn website bijhouden en de gratis artikelen schrijven. Ik zie overigens niet wie er wat koopt. Het is dus volledig anoniem. Ik koop graag mijn spullen bij bol.com en cameranu.nl

Zelf maak ik gebruik van de Creative Cloud van Adobe voor Fotografen. Ik gebruik het
fotografen-abonnement, dat is Lightroom, Lightroom Mobile & Photoshop. Maar je kan natuurlijk ook het losse programma Lightroom gebruiken, je hebt dan geen maandelijkse abonnementskosten. 

Comments

comments